2010. június 3., csütörtök

Egy kis kínai

"Mu herceg, csin fejedelme, így szólt Po Lóhoz:
- Te magad tisztességben megöregedtél. Tudsz-e ajánlani valakit a fiaid közül, akit helyetted elküldhetnék lovat vásárolni?
Po Ló így felelt:
- A jó lovat meg lehet ismerni a tartásáról meg a külsejéről. De az igazi táltos - amelyik nem veri fel a port, s nyom sem marad utána -, az olyan felismerhetetlen, olyan megfoghatatlan, akár a levegő. Az én fiaim tehetségéből erre nem futja; van annyi eszük, hogy meg tudják különböztetni a jó lovat a rossztól, de nem ismerik fel az igazi táltost. Van azonban egy barátom, Csiu Fang-kao a neve, tüzelővel és zöldséggel szokott házalni. Hát ő mindenképpen ért annyit a lovakhoz, mint jómagam. Kérlek, beszélj vele.
Mu herceg megfogadta a tanácsot, és megbízta a házalót, keressen neki egy jó paripát. Három hónap múlva megjött a házaló a hírrel, hogy talált egyet.
- Sa-csiuban bukkantam rá- tette hozzá.
- S miféle az a ló- kérdezte a herceg.
- Hát egy pej kanca- hangzott a válasz.
Ám amikor elküldtek valakit a lóért, kiderült, hogy egy hollófekete mén. A herceg igen megharagudott, és magához hívatta Po Lót.
- A te barátod- mondta neki-, akit megbíztam, hogy lovat vásároljon nekem, szépen elintézte a dolgot. Hiszen ez még azt sem tudja, hogy kanca-e vagy mén, s azt sem, hogy milyen a színe! Mit érthet az ilyen ember a lovakhoz?
Pó elégedetten sóhajtott fel:
- Hát csakugyan idáig jutott volna?- kiáltotta. Ó, hiszen akkor tízezerszer többet ér nálamnál. A nyomába sem léphetek. Kao csak a lelki dolgokra figyel. Miközben a lényegről meggyőződik, megfeledkezik a hétköznapi részletekről; a benső tulajdonságok érdeklik, s így szem elől téveszti a külsődlegeset. Amit látni akar, látja, és amit nem akar, azt nem látja. Csak azokra a dolgokra figyel, amelyekre figyelnie kell, és nem törődik mindazzal, amivel nem is érdemes törődni. Kao a lovak ügyében olyan bölcsen ítélt, hogy ő lovaknál különb ügyekben is bátran ítélkezhet.
Amikor a ló megérkezett, csakugyan táltosnak bizonyult"
(J.D. Salinger: Magasabbra a tetőt, ácsok)
Szeretettel minden Barátomnak.

1 megjegyzés: