2011. március 13., vasárnap

Nemzeti hitvallás

A tegnapi hírek még ma is nyomasztanak. Egész nap Dino Buzatti novellája járt a fejemben: a "Hajtóvadászat öregekre". Csak azért nem idézek belőle, mert már korábban megtettem. És különben is, akiknek fontos lenne, hogy megismerjék, azok már régen nem olvasnak, csak írnak: törvényket, meg hülye beszédeket.
A mai hangulatomat kiválóan tükrözi ez a regény is, amit l989-ben olvastam:

Vladimír Páral
Harc a bestiával

"A BARNA MULTIBESTIA INCORPORATA EREDETE a legújabb kutatások szerint sokkal, talán évezredekkel régebbi, mint eddig feltételezték, és az emberiség történetének hajnaláig nyúlik vissza. A barna kór minden jegye, amely a különböző személyeken megmutatkozik - az érdektelenségtől, tompaságtól és szellemi sötétségtől a falánkságig és a vad agresszivitásig - már réges-régen megjelent az embernél. Okkal feltételezhetjük, hogy a hatalmas maszitmennyiség okozta áradat rendkívüli körülményei között csak jól láthatóan, testet öltve tört a felszínre mindaz, ami az emberben öröktől fogva létezik. Képletesen szólva: a történelemelőtti majomember - kora állatfajaihoz hasonlóan - száz százalékosan barna volt. Az emberi civilizáció története bizonyos szempontból ama élősködő elleni harc története, amely az ember legalantasabb régióiban a mai napig megmaradt, amikor is barna kinövések alakjában (MBI) - az ember vereségének megtestesüléseként - a felszínre tört.
Amennyiben a multibestia számára legmegfelelőbb feltételeket a mozdulatlanság és a sötétség jelenti, az emberiségnek mozgás és a fény felé kell törekednie. A testi mozgás csak korlátozott, ideiglenes hatású. Amint az már régen bebizonyosodott, a teljes sikerhez nyugodt és kitartó szellemi mozgásra van szükség, amely az emberben lévő MBI-t elnyomja, megtöri és elpusztítja."

1 megjegyzés:

  1. Elindultunk és közeledünk a Narayama hegy felé.
    Mert mi jobb ? Egy hét alatt a hegyen éhenhalni, vagy egy u.n. "szociális" otthonban 1-2 évet vegetálni ?
    Nem vigasz, csak tény: a mai fiatalok is lesznek öregek. Ha máskor nem, majd akkor eszükbe fogunk jutni.A kár csak az, hogy ebből az utólagos megbánásból soha, senkinek nem lesz haszna.
    Egyre mondom: világvége és új kezdés nélkül nem lesz itt már jobb soha.

    VálaszTörlés