2011. december 15., csütörtök

Pénzügyek alapjai

Főiskola első osztályában az analizis mellett ez a tárgy volt a kedvencem. A művészeti gimnázium után annyira új volt nekem, amit ott hallottam. Tetszett a dolog logikája.
Mostanában éjszakánként rádiót hallgatok altatóként, mert félek, hogy függőség alakulna ki a tablettáktól. Kivert a víz, amikor hajnalban hallom, hogy a kormány össze akarja vonni a PSZÁF-et az MNB-vel. Az ellenzék is a szokásos szöveget nyomja: ez már tényleg az utolsó szög a demokrácia koporsójába. Ami igaz is, de még ennél is súlyosabb dologról van szó. Valójában van a nyomornak egy szintje, ahol már a társadalmi forma nem játszik. Ha éhenhalsz, vagy megfagysz télen a lakásodban, teljesen mindegy, hogy demokráciában vagy diktatúrában történik veled mindez.
A pénzügyek alapjában, egészen az elején megtanultuk, hogy mi a nemzeti bankok feladata: A hazai fizetőeszköz védelme, a vásárlóértékének megőrzése. Azt is megtanultuk, hogy a kormányok rövidtávon szívesen szabadítják országukra az inflációt, mert azzal elolvaszthatják az adósságukat. Rövid távon ez be szokott jönni, viszont hosszabb távon ennek az az ára, hogy az infláció szétzilálja a hazai gazdaságot. Az infláció beindítása után előbb utóbb emelkednek a kamatok, leértékelődik a hazai fizetőeszköz, leállnak a beruházások, nő a munkanélküliség... széteseik a gazdaság.
A kormányok ezen törekvését a nemzeti bank, persze csak a kormánytól független nemzeti bank, tudja meggátolni. Ezért olyan fontos a kormányzatnak, a forradalmi 2/3-nak, hogy saját emberei uralják a Monetáris Tanácsot, és vezessék az MNB-t. Ezért olyan fontos, hogy még 2013-előtt elhúzzon az élről a jelenlegi jegybankelnök.
Ha ez sikerül a fiúknak, akkor jobb ha gyorsan zsírpárnákat növesztünk, és néhány évre elvonulunk téliálmot aludni. Ébredés után pedig sürgősen be kellene vezetni egy új tárgyat az általános iskolai oktatásban: a "Pénzügyek alapjai"-t.

2 megjegyzés:

  1. Ezt írod: "...az infláció szétzilálja a hazai gazdaságot..." Hát szerintem már nincs mit szétzilálni.
    A testvérem (52 éves) kiszámolta, hogy ha nem változik semmi, 40 év munkaviszony után 50 ezer Ft nyugdíjat fog kapni.
    Kész, én innen kezdve már nem is szólok semmit. Várok csak. Várom a forradalmat.
    Mert eljön. Akkor is, ha én már nem érem meg.
    Közben olvasgatom a Walesi bárdok-at.
    A történelem nem elég okos és nem is tanulékony. Gyakran ismétli önmagát.

    VálaszTörlés
  2. Nincs itthon a mester. Ezek a kis bűvészinasok meg azt hiszik, már mindent tudnak, és elkezdtek bűvészkedni. A mester biztosan haza jön majd, és rendet csinál. Csak az a baj, hogy addigra rombadől a ház.

    VálaszTörlés