2011. január 27., csütörtök

Néhány megbarnult régi fénykép...

A régi fényképeket nézegetve, némi aggodalommal töltött el a digitális fényképek jövőbeni sorsa. Illetve nem is igazán a fotók, hanem azok az emberek miatt éreztem némi szomorúságot, akik az idő múlásával elveszítik ezeket az emlékeket, hiszen ezek a fotók anyagi mivoltukban nem is léteznek. A technikai eszközök fejlődésével szédületes sebességben avulnak el az adathordozók. Éppen ma beszéltem Patríciámmal, hogy az esküvőjükről készített VHS videót gyorsan át kellene íratni DVD-re, mert már nincs eszközünk, amin megnézhetném. Délelőtt pedig a rádióban kaptam el egy beszélgetést a közösségi oldalakról, a virtuális létünkről, a lenyomatunkról a digitális világban. Ha majd kiléptünk a valóságos világból, egy idő után törlik a nyomainkat a virtuális világból is. Hogy ez mégse történjék meg, létrehoztak olyan intézményeket, ahol végrendelkezhetünk a digitális hagyatékunkról, a jelszavaink leadásával. Talán így mégis alkalmuk lesz az embereknek, hogy megismerhessék régi-régi családtagjaikat, azok örömeit, gondolatait, a körülöttük lévő világ szépségeit. Remélem, hogy a majdani emberek nemcsak adatforrásként használják ezeket a hagyatékokat, hanem egy hűvösebb napon szívmelengetésre is. A virtuális létünkkel kapcsolatosan a médiaoktatásban a különböző generációk azonosítására már létező fogalmak a digitális bennszülöttek (az unokáink) és bizony-bizony mi csak a digitális bevándorlók vagyunk.

Walt Whitman

Ifjúság, nappal, öregség, éjszaka

Ifjúság, te hatalmas, izmos, szerelmes ifjúság, bájjal,
erőszakkal, varázslattal teli,
Tudod-e azt, hogy az öregség ott jöhet mögötted
épp annyi bájjal, erőszakkal, varázslattal teli?
Virágfüzéres, tündöklő nappal, méretlen fénynek
ragyogása, tett, nagyravágyás és kacaj,
Tudod-e, hogy az éjszaka lépdel sarkadban millió
fényeivel, álommal és gyógyító sötétségével?

(Takáts Gyula fordítása)

6 megjegyzés:

  1. Igen, megmaradhatnak (?tán?) a digitális emlékek is - de mégsem lesz az olyan soha már, mint egy régi fotó kézbevétele. Neked -gondolom- aztán nem kell különösebben magyaráznom, hogy a könyvekkel is ez a helyzet.Sőt..
    És mi történik, ha valamiféle világméretű digitális összeomlás következik be, valami külső tényező kapcsán ? A könyveknek, ez esetben is nagyobb az esélyük.

    VálaszTörlés
  2. Én utálom a digitális fotókat, de praktikusak, olcsók. Viszont, mindig készítek analógot is - bár most éppen elromlott a Canon-om:( -, mert imádom az albumokat lapozgatni akár az ágyon heverészve, vagy fotelben..., nem a gép előtt!!!
    Az unokákról pocaklakó koruktól minden meg van örökítve! Eddig kb. öt ezer kép!:DDD Kicsit helyigényes a dolog.. Rólunk is persze, sok minden, de nem akkora "hévvel"!:))) Felőlem jöhet a digitális összeomlás - ez ügyben..

    VálaszTörlés
  3. Igen! A könyv az, amit szétnyithatok, megérinthetek, bejelölhetem a kedvenc oldalamat... A fotó az, amit előkaphatok a táskámból, és csak vetek rá egy pillantást a buszon, vagy végigsímíthatom, talán egy puszit is adhatok rá, ha már nagyon hiányzik az, aki a képen van... Szerintem még nem is tudjuk, hogy micsoda kincsek birtokában vagyunk. Lehet, hogy 50 év múlva a könyveink, fényképeink után fognak sóvárogni az akkori virtuális világon függő emberek. Talán mégsem kell sajnálnunk a helyet ezekre a kincsekre.

    VálaszTörlés
  4. Épp' egy mai [01/28] hír : (cikk is van róla ) a fotók itt nézhetők meg :
    Régi fotók (...)
    Csak egy tipp: ( bár nekem csak egy HPLaserJet 1020-am van) nyomtató / nem színes - a "digitalizált" fényképeket (is) ki lehet nyomtatni ! (papírra) -- stb.
    Re Gopál : kimaradt,hogy a könyveknek "szaguk" (illatuk) is van ! :-)

    VálaszTörlés
  5. Bocs' - valószínűleg így ?
    Régi fotók (...)
    Más : kb. 1978-as VHS kazettáimat már sikerült valami "lemezre" átmenteni. (családi videókat) - Ami sokkal nehezebb volt : 8 mm-es filmet (60'-as évek elejéről - előbb VHS-re... majd onnan DVD-re (?) átmenteni.)

    VálaszTörlés
  6. Kedves @X "Isten bizony" be akartam írni a könyvek "szagát" illatát, de azt hittem, hogy csak én vagyok ilyen lökött, hogy szagolgatom a könyveket, és végül elvetettem. Nagyon örülök, hogy figyelmeztettél.
    A digitális végrendelet nemcsak a fotókra vonatkozik. Az a bizonyos intézmény olyan temető féle: halálunk után gondozza a közösségi oldalakon lévő adatainkat, üzeneteinket, a blogjainkat, írásainkat.
    Azt hiszem, rövid időn belül olyan más világ lesz körülöttünk, hogy tényleg igazi bevándorlóknak fogjuk érezni magunkat benne.

    VálaszTörlés