2011. május 25., szerda

A szavalóversenyről jutott eszembe...
Egyre gyakrabban kihagyom az éjszakai alvást. Valahogy nem sikerül elaludnom. Tv-t nézni, olvasni sem tudok, mert a szemem nem kívánja a fényt, ezért bekapcsolom a rádiót. Szövegre állítom, abban a reményben, hogy az emberi beszéd monotóniája segít elaludni. (Egyébként nem segít.) A betelefonálós műsorokat eleve kizárom, mert azt a sötétséget még éjszaka sem tudom elviselni. Ennélfogva kénytelen vagyok - fülemre húzott kispárnával - a közélet szereplőit hallgatni. Legutóbb Vitézy Dávid nyilatkozott, de lehetett volna más is, amikor valóságos fizikai fájdalom lett rajtam úrrá. Olyan tempóban, olyan keményen, mint a géppuskaropogás, megsorozta az agyamat. Utána a riporter alig valamivel finomabban, de ő is ezres tempóban lekonferálta a műsort. Eszembe jutott Montágh Imre, a kiváló beszédtechnika tanár. Egyszer tréfásan bemutatta a beszélő ember szellemi szintje és a beszéd artikuláltságának nagyon szoros összefüggését. Kíváncsi lennék mit mondana ma a beszélő pszichéjének és a "ki beszél többet egységnyi idő alatt" mai előadásmód összefüggéséről. Popper Péter is foglalkozott a témával egy előadásában. Talán pont abban az időben hírdettek meg egy "gyorsasági- beszélőversenyt". Elrettentő példaként hozta fel a "kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét" reklámszöveget. Sajnos ma már nagyon sok reklám használja ezt a "minél gyorsabban, minél több szöveget, minél rövidebb idő alatt ledarálni" technikát. Értem én; drága a reklámidő. Azonban ez nem magyarázat, arra, hogy még csak a lehetőségét sem adjuk meg a hallgatónak, hogy valami kis gondolatcsíra kibújjon a hallottak alapján. Vagy talán pont ez a cél? Tényleg, nehogy bárki is gondolkodni kezdjen arról, amivel az agyunkat megsorozzák. Lehet, hogy a hazugságot gyorsan kell mondani, hogy ne vegyék észre? Így már érteném a közélet szereplőit is.

1 megjegyzés:

  1. Hej de ismerős téma !!! Én kétféleképp tudok védekezni: a rádióban arab nyelvű adót keresek, vagy valami olyan nyelvet, amiből egyetlen egy kukkot nem értek. Déli széláramlat esetén nálunk jól jönnek ezek az arab adók, fordított esetben (északi szél) nem...Ezen is el tudok meditálni néha...hogy is van ez ???
    A másik altató pedig a TV - igaz, nem magyar. Közel 100 csatornából egyen biztos van valami természetfilm, viszonylag kevés szöveggel és normális zenével. Lehalkítva, de még érthető hangerőre állítva, egy ideig bambulom, aztán egyszer csak érzem, hogy "Na most..." és akkor tényleg el tudok aludni.
    Egy biztos, könyvet nem szabad hajnali 2-3 közt kézbevenni, mert abból soha nem lesz elalvás.

    VálaszTörlés