2011. november 25., péntek

A Mikulásról

Patríciám nagycsoportos óvodás volt, amikor "lebukott" a Mikulás. Csalódottan, könnyek között fakadt ki: - mert mindent azok a szemét szülők csinálnak!
Ez jutott eszembe, tegnap, amikor suli után Szabi elővette a titokzatos arcát, és belekezdett: - már 4 éves korom óta gondolkodom ezen a dolgon, hogy mi is van a Mikulással? Most van, vagy nincs?!
Elkezdtem a történetet Szent Miklósról, de az első mondat után leintett, hogy ezt már ismeri. Megpróbáltam kisiklani ilyesféle mondatokkal: - Aki hisz benne, annak van, aki nem hisz benne, annak nincs.
- No de akkor mi van az ajándékokkal? Hogy viheti el a Mikulás minden gyerekhez a világon?
- Repülővel.
- Nem, nem mert ott vannak a rénszarvasok. Kis gondolkodási szünet után: - de a rénszarvasok nem is tudnak repülni. Aki nem hisz benne annak ki hozza az ajándékot?
Mondtam, hogy a családtagok, akik szeretik egymást...
- De mikor?
- Éjszaka.
- De éjszaka nem is mennek el vásárolni.
- Korábban megveszik.
- De akkor miért nem látom?
- Eldugják.
- De hova? Ha mégis van Mikulás, miért van az, hogy nem mindig azt hozza, amit a gyerek szeretne? ..... és így tovább, míg meg nem érkezett Anya. Most is megkérdezte, hogy milyen volt a nap, történt-e valami különleges...?
Szabi mondta, hogy igen, történt... fontos dolog.
- Mi történt, milyen fontos dolog?
Szabi újra felöltötte a legtitokzatosabb arcát, és hozzám fordult:
- Mama, mondd el Neki, tudod? Azt, azt a dolgot a Mikulással.
Kezdtem mesélni Anyának, mire Szabi kifutott a szobából, mindkét kezét a fülére szorítva. Hallani sem bírta ezt a "szörnyűséget". Közben Anya kiment a fürdőszobába, a mosógéppel volt valami halaszthatlan ügye.
Szabi újra mellém telepedett: - elmodtad Neki, tudja már? Az ajándékokat is? Ki kellett mennem Anya után, hogy az ajándékokról is felvilágosítsam. Eközben Szabi utánam osont, és a nyitott fürdőszoba ajtó mellett hallgatózott, mindkét kezét erősen a fülére szorítva. Majd a beszélgetést ellenőrizendő, még megkérdezte: - rendesen elmodtad Neki?
Végül abban maradt Önmagával, hogy megbeszéli Papiékkal, hagyják bekapcsolva a videófelvevőt, és majd visszajátszuk. Akkor megtudjuk, hogy van-e Mikulás, vagy nincs.
Ennél jobb megoldás nekünk sem jutott eszünkbe.

1 megjegyzés: