2011. április 10., vasárnap

Ózonréteg, sugárszennyezés, bombázások, menekülttáborok ....

Pénteken sikerült kiszabadulnom Budapest karmai közül. Az előző bejegyjésem hatására eszembe jutott, hogy lent van a Baraka című film DVD-je. Amint leértem, meglocsoltam a szomjasan kókadozó növényekéimet, leültem és megnéztem a filmet. Azóta sem tudok szabadulni a gondolattól, hogy valami nincs rendben a teremtés körül. Gondoltam, magam vidámítására egy kicsit Vivaldit hallgatok, amiben Denke Sanyi szerint mindig süt a nap. Sajnos nemhogy eloszlott volna ez a kesernyés íz a számbam inkább felerősödött. Hogy lehet, hogy az az emberiség, aki ilyen szellemi, lelki produktumra képes, képes elkövetni mindazt a szörnyűséget a társai, az otthona, a Föld ellen, végsősoron önmagam ellen, amiről mindannyian tudunk, ezért most mégcsak fel sem sorolom. Sajnos úgy öntenek el ezek a gondolatok, mint kis falvakat a vörösiszap. A már korábban idézett E. M. Cioran könyvől két írás is gerjeszti bennem a keserűséget. Ezekből idéznék most néhány sort. Mondjátok, hogy tévedek, nincs igazam és nagyon-nagyon rosszul látom a világot!
E. M. Cioran


A rossz Demiurgosz
Néhány abnormis esetet kivéve az ember nem hajlik a jóra: melyik isten sarkallná? Az embernek önmagát kell legyőznie, erőszakot vennie önmagán ahhoz, hogy olyan cselekedetre legyen képes, amelyen nem ejt szeplőt a rossz. Valahányszor sikerrel jár az ember, kihívóan viselkedik teremtőjével, megalázza. S ha véletlenül jó, nem erőfeszítzés árán vagy számításból, hanem természeténél fogva, ezt a magasságos figyelmetlenségének köszönheti: kívül áll a világ rendjén, egyik isteni tervben sem szerepel. Nemigen tudni, mi a helye a lények sorában, s még azt sem, van- e egyáltalán helye. Kísértet volna? A jó vagy volt, vagy lesz, de soha nem bír lenni a jelenben. Az emlék, vagy a sejtelem élősködője, vagy lehetséges, de soha nem mostani, s nem maradhat fenn önmagától; ameddig van a tudat nem vesz róla tudomást, s csak akkor ragadja meg, amikor eltűnik. Tartalmatlanságát igazolja minden; nagy, irracionális erő a jó, a kezdetek kezdetén elvetélt principium: elernyedés, ősrégi csőd, s a következményei ezek arányában vallanak arról, hogy a történelem folyik. A kezdet kezdetén, az életbe való átsiklás promiszkuitásában valami megnevezhetetlen történt bizonyára, mely mindmáig tovább él rossz közérzetünkben, okoskodásunkban. Hogy is ne feltételeznénk, hogy a létezés már bölcsőjénél megromlott, s megromlott minden eleme? Akit semmi nem ösztönzött arra, hogy napjában legalább egyszer fontolóra vegye ezt a feltevést, alvajáróként él. Nehéz azt hinni, lehetetlen, hogy a jó Isten, az "Atya", beleártotta volna magát a teremtés botrányába. Minden arra enged következtetni, hogy egyáltalán nem vett részt benne, a teremtés egy gátlástalan, romlott istenre vall."
Az utópia mechanizmusa


"A jövőről szőtt ábrándjaink mostantól fogva elválaszthatatlanok a rettegésünktől. Az utópisztikus irodalom a kezdet kezdetén a középkor ellen lázadt, mert az nagy becsben tartotta a poklot, s kedvét lelte a világ végét festő látomásokban. Azt mondaná az ember, hogy egy Campanella vagy egy Morus megnyugtató rendszerei csak azért keletkeztek, hogy Szent Hildegárd hallucinációit lejárassák. Ma, a szörnyűvel megbékélve, az utópia és az apokalipszis összecsúszásának vagyunk tanúi: a beharandozott "új föld" egyre inkább az új pokol képét ölti fel. De mi várva várjuk ezt a poklot, mi több, feladatunkul tűztük ki, hogy siettessük eljöttét. A két műfaj, az egymástól oly eltérőnek tetsző utópisztikus, és az apokalipszis egymásba hatol, egymást színezi, hogy megteremtsen egy harmadikat, mely csodálatosan alkalmas a bennünket fenyegető valóságféleség visszatükröződésére, amelyre mindazonáltal igent fogunk mondani, becsületes, illóziómentes igent. Feddhetetlenségünket ekképpen váltjuk meg a végzet előtt."


1 megjegyzés:

  1. Sokszor érzem én is, hogy ha nem „kényszeríteném” magam az örömre, akkor „csak úgy magától” nem jönne szembe velem… Ezért fejezem be minden napomat úgy, hogy elalvás előtt keresek legalább egy icipici szépet, örülni való az elmúlt napból… Néha máshogy ki se lehetne bírni…És még valami: nagyon gyakran kényszerítem magam arra, hogy viszonyítsak. A nehéz helyzetemet a még nehezebben élők helyzetéhez, és akkor máris könnyebb nekem…mert minden relatív.

    VálaszTörlés