2011. október 7., péntek

Népszámlálás


Véletlenül, már ha vannak véletlenek, Bibó István 1942-ben írt tanulmányát olvastam az elitről.
Ha a jövendő Hátország (színház) valóban a nyertes pályázat szintjén fog működni, akkor kár a világításért. Nincs olyan fény, amely azt a sötétséget elűzné.

Bibó István

Elit és szociális érzék


" Az elit legfőbb szerepe az, hogy az élet élésére, az emberi helyzetekben való erkölcsi viselkedésre s az emberi szükségletek mélyítésére, finomítására és gazdagítására mintákat, példákat adjon, azaz kultúrát csináljon. Erre a szerepre pedig már csak valamilyen elit, vagy valamilyen értékelési rend szerint kiválasztott embercsoport alkalmas: az értékelési rend tudja csak biztosítani az elit által adott példák, minták érvényességét és kötelező erejét.
Hogy milyen szempont szerint választja ki a társadalom a maga elitjét, ez népenkint és koronkint változhatik aszerint, hogy mi az illető társadalomnak a meggyőződése az emberi értékesség kritériumai felől. A megkülönböztető szempont lehet a születés, a vagyon vagy az öröklés intézménye révén kombinálva mindkettő. Lehet valamely különleges nevelési rendszeren, vizsgákon való átmenetel, lehet valamely vallásos szervezet, világnézeti közösség, beavatott társaság, politikai párt tagsága. Bármi is a kiválasztó szempont, minden elit nyugodt és termékeny működésének az az első feltétele, hogy az elit kiválasztását igazoló érétkelési rend mögött olyan eleven társadalmi közmeggyőződés álljon, mely ezt az értékelést magáévá teszi, s az elit kiválasztottságát egészében elismeri. Másik feltétele az elit nyugodt és termékeny működésének az, hogy a társadalom valóságos szervezete az elfogadott értékelési rendnek egészében megfeleljen, s az elit tagjai a társadalom szervezetében olyan helyeket foglaljanak el, ahonnan valóban képesek is a társadalmat irányítani, reá hatni s vezetői tevékenységük mögött a követés nagyfokú valószínűségét kiváltani."

(Bibó István
Válogatott tanulmányok 1935-1944
Magvető Könyvkiadó)


Azt hiszem, ha a nemzetiségemet kérdezik népszámláláskor, én inkább piréznek vallom magam, mint magyarnak.

1 megjegyzés:

  1. Úgy gondoltam, ha alacsony lenne a vérnyomásom, elég lenne megnézni ezeket a lapokat. Nem is minősítem ennél jobban. Amit lehetett, azt nem töltöttem ki. Amire nem tudtam a választ, oda beírtam valamit. Mondja a beszedő: „Mindegy mit ír be, úgyis tudnak ezek rólunk már mindent.”
    És milyen igaza van…. Na de akkor miért az egész ?

    Ja, és hogy „névtelen”… Akkor mik azok az azonosító számok minden lapon ???

    VálaszTörlés